Anasayfa Editörün Seçtikleri Batman’ın sağlık sistemi artan nüfusu karşılayamıyor

Batman’ın sağlık sistemi artan nüfusu karşılayamıyor

, admin

METİN YOKSU – Batman

Batman Güneydoğu Anadolu’da nüfusu hızla artan kentlerden. Özellikle bölgedeki diğer yerleşimlerden yoğun göç alan kentin nüfusu 628 bine dayandı. Ancak ilin sağlık altyapısı bu artışa yanıt veremiyor. Yatak sayısı Türkiye ortalamasına yakın gözükse de Tabip Odası’na göre çevre illerden gelenlerle birlikte 1 milyon kişi, ildeki 1190’ı kamu, 640’ı özel hastanelere ait hasta yatağı için zaman zaman sıra bekliyor, MR ve ultrason randevuları aylar sonrasına veriliyor.

Hastane isimleri değişti, kapasiteler yeterince artmadı


Batman, Siirt’in bir ilçesiyken 1990’lı yıllarda yaşanan çatışmalı süreçte Olağanüstü Hal (OHAL) Valilik merkezine dönüştürüldü ve 16 Mayıs 1990’da il yapıldı. Kentte bulunan Batman Devlet Hastanesi’nin yetersiz olması nedeniyle 1996 yılında yeni bina yapımına başlandı ve ilk hasta kabulü 2009’da başladı. Zamanla 358 yataklı bu hastane de göç baskısı altındaki kente yetmemeye başladı ve Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi inşaatı da 2020 yılının Kasım ayında tamamlandı. Hastane tam anlamıyla faaliyete geçmeden, Bakanlar Kurulu Kararı ile 20 Kasım 2020 tarihinde yeterli kadrosu, yan dalları ve statüsü ayarlanmadan Bölge Devlet Hastanesi ile birleştirilerek Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürüldü. Yönetmeliğe göre başhekiminin en az doçent olması gerekirken hastane başhekimi uzman doktor olarak belirlendi. Eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi de bu sırada tadilata sokularak adı İluh Devlet Hastanesi olarak değiştirildi.

Pandemide yoğun bakım sırasında yiten hayatlar

Hastanelerin tabela isim ve statüleri değişirken pandemi Batman’a ulaştı. Yetersiz yoğun bakım sayısı nedeni ile Eğitim Araştırma Hastanesi’nin personel yemekhanesi dahi yoğun bakıma çevrildi. Ağustos 2020’de yedi kişinin yoğun bakım için sıra beklerken hayatını kaybettiği ortaya çıktı. 1 Aralık 2020 tarihinde bir buçuk yaşındaki Sakine Akdağ adlı bebek yine yoğun bakım sırasında koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Oğuz, özellikle çocuk hastalıkları konusunda hastanelerin yetersiz olduğunu söyledi ve “Yeni doğan ünitelerindeki mekanik ventilatör ve kuvöz eksikliği devam ediyor.” dedi. Oğuz’a göre nüfusu sürekli artan ildeki hastane sayıları artırılmalı, nitelikleri iyileştirilmeli: “Birinci basamağın hem sağlık emek gücü hem teknik donanım hem de fiziki mekânlar anlamında desteklenerek yeniden planlanması gerekmektedir. Bu şekilde güçlendirilmiş ve koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği bir birinci basamağın yeniden organizasyonu ile basamaklar arası sevk zincirinin de uygulanmasıyla ikinci ve üçüncü basamaktaki hasta yoğunluğunda önemli ölçüde bir azalma olacaktır”.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Batman Şubesi Eş Başkanı Deniz Topkan ise yatak sayısının kent için yetersiz olduğunun pandemi sürecinde verilen kayıplar ile net olarak görüldüğünü vurguladı. Özellikle hastane kadrolarının zorlandığına ve hemşirelerin yoğun bir iş yükü altında olduğuna değinen Topkan, “Hem yatak sayısının hem hastane sayısının ancak daha da önemlisi nitelikli kadroların artırılması gerekiyor. Sağlık emekçilerinin üzerinde bulunan yük nedeniyle günlük baktıkları hasta sayısı standartların çok üstünde ve bu da ciddi bir iş yükü demektir. Oysaki bunun azaltılması insan sağlığı açısından önemlidir”.

0 yorum
0

Yorum Yapın