Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD) ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) ortaklığıyla gerçekleştirilen Haklar Projesi’nin başlangıç toplantısı 17-19 Mart 2022 tarihleri arasında Mardin’de yapıldı.
Kısa adı “Haklar Projesi” olan “Empowering University Youth for Furthering Human Rights of Young People from Vulnerable Groups” projesi, Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (EIDHR) Türkiye Programı kapsamında savunmasız gruplardan gençlerin maruz kaldığı ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri bağlamında, üniversite öğrencilerinin insan hakları konusunda güçlendirilmesini amaçlıyor.
Dini inanç grupları, kadınlar ve LGBTİ+ gruplardan gençlere yönelik ayrımcılığın, insan hakları ihlallerinin önlenmesi için sivil toplumu güçlendirmek projenin başlıca hedefleri arasında yer alıyor.
36 ay sürecek olan projenin faaliyet göstereceği iller Ankara, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, İzmir, Mardin ve Mersin olarak belirlendi. Proje, belirlenen illerden üniversite öğrencileri arasında eşitlik ve sıfır ayrımcılık temelinde bağ kurma hedefiyle 1 Şubat 2022 itibarıyla faaliyetlerine başladı.
Haklar Projesi, faaliyetlerini proje kapsamında kurulacak olan üç ağ (İnsan Hakları Sivil Toplum Ağı, Üniversite Gençlik Savunuculuk Ağı, ve Sivil Gençlik Gazetecilik Ağı) ve bir izleme merkezi (Üniversite Gençlik İnsan Hakları Politika İzleme Merkezi) üzerinden yürütecek.
Projenin başlangıç toplantısı, ana başvurucu olan GSM ve ortakları um:ag ile MOKİD’den temsilcilerin yanı sıra, projenin faaliyet alanlarında etkin rol alması beklenen uzmanların katılımıyla gerçekleşti.
Projenin ana yürütücü ekibinin proje hakkındaki detaylı sunumlarıyla açılan toplantı, 3 gün boyunca, hukuk, insan hakları, savunuculuk, küresel vatandaşlık, sanat, medya, dijitalleşme, dezenformasyon, kadın hakları, LGBTİ+ hakları, dini inanç azınlık grupları, nefret söylemi, nefret suçları konusunda uzmanların katkılarıyla devam etti.
Her bir uzmanlık alanının projenin yürütülmesine ve hedeflerine ulaşılmasına, proje çıktılarının gerçekleştirilmesine sunacağı olası katkılar tüm katılımcıların önerileri ve geri bildirimleriyle bir ortak akıl çerçevesinde tartışıldı.
Başlangıç toplantısında, proje paydaşları ve iştirakçileri arasında ortak dil kurularak, tüm bileşenlerin proje odağında aynı zeminde buluşması, projenin gelecek 36 aylık yol haritasının çıkarılması sağlandı.
Haklar Projesi için sıradaki toplantının 8-10 Nisan 2022 tarihlerinde, projenin bir diğer faaliyet ili olan Mersin’de yapılması planlanıyor.