Anasayfa Editörün Seçtikleri Üniversite öğrencileri barınma ve yemek ihtiyaçlarını zor karşılıyor

Üniversite öğrencileri barınma ve yemek ihtiyaçlarını zor karşılıyor

, admin

DELAL MELTEM DEMİR – İstanbul

Ekonomik sıkıntılarla birlikte gelen zamlar eğitim hayatını da derinden etkiliyor. Fiyatlar arttıkça gençlerin eğitim alma umudu da yok olmaya başladı. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan gençler, zamlardan sonra eğitim hayatında yaşanan zorluklara ve gelen zamlar sonucunda yurtlarda kalmanın bile zor hale geldiğine dikkat çektiler.

N. Koyun, Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde eğitimini devam ettirdiğini söyledi. Gelen zamlardan olumsuz etkilendiklerini belirten Koyun, “Kampüs içinde yer alan etkinlik alanları ve sosyal tesislerin fiyatlarının bir hayli artmış olmasının öğrencilerin sosyalleşmesini zorlaştırdığını, hatta durdurduğunu da söyleyebilirim. Çünkü hem kampüs içindeki harcamalardan hem de KYK ücretinden dolayı öğrenci olarak aldığımız bursun veya kredinin yetmediği ortada. Mesela ben Spor Bilimleri Fakültesi’nde üçüncü sınıf öğrencisi olarak, gerek spor malzemesi fiyatlarının artışından gerekse sosyal tesislerinin fiyatlarından olumsuz bir şekilde etkileniyorum. Kişisel olarak aldığımız spor malzemelerini alırken bile zorlanıyoruz. Çünkü gelen zamlar sonrasında maliyetlerinin iki üç katı fiyatlara satılıyorlar ve haliyle almakta zorluk çekiyoruz” dedi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ücretlerine gelen zamlara bir çözüm getirilmesini istediklerini belirten Koyun, “KYK yurtlarına gelen zamlar bizi ciddi derecede kötü etkiliyor. Ben Samiha Ayverdi Kız Öğrenci Yurdu’nda kalıyorum. Haziran ayının yurt ücretini ödediğimizde, depozito ücretinin de arttığı, o yüzden ek olarak 420 TL ödememiz söylendi. Zamdan önce ödediğim ücret 400 TL idi, zamdan sonra ise 720 TL oldu ve aldığım burs 850 TL. Bana kalan miktar 130 TL, ki bu kalan paray yemekhaneye ödediğimiz ek ücretin yerini bile doldurmuyor. Türkiye’de eğitime ve öğrenciye gösterilen desteğin ne kadar zayıf olduğunu bir kez daha anladım. Çünkü zamlı yurt fiyatlarıyla beraber alınan bursun bir önemi kalmıyor. Zamlı yurt fiyatı ve burs aynı oranda olmamalı, yani öğrenciye gösterilen desteğin artırılması gerekiyor” diyerek şikayetlerini dile getirdi.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde eğitimini sürdürdüğünü dile getiren A. A. Kapıcıoğlu ise ekonomik sıkıntılardan bir öğrenci olarak nasıl etkilendiği şöyle anlatıyor: “Ekonomik sıkıntıları en yoğun hisseden öğrenci milleti oldu. Çünkü aileye bağlı olanlar var olmayanlar var. Aileye bağlı olarak okuyanların bir nebze olsa da hayatları daha kolay. Lakin ailesinden ümidi kesmiş öğrenci sayısı da fazla, onların suçu da değil, çünkü aileleri de ciddi bir ekonomik anlamda zor süreçden geçiyor. Öğrenci üniversiteye, okula, dershaneye gitmek yerine hem okumuş gibi yapıp hem çalışıyor. Peki, burdan kazanç sağlayan kim? Öğrenci mi, aile mi? Sorgulamak lazım. Öğrencinin bir gününü baz almak gerekirse, üniversite yemekhanesinde öğle yemeğini yiyen, sabah-akşamı ise KYK yurdunda yiyen bir öğrencinin günlük maliyeti en düşük rakamla 100 TL. Akşam dışarı çıkma ve arkadaşlarıyla başka etkinliklere gitmeyi ise bir kenara bırakıyoruz” dedi.

Kredi Yurtlar Kurumu 2022 ücretlerine yüzde 80 zam!

“Ben yüzde 70 olarak biliyordum, bir gece yarısı yüzde 10 daha zam yapmışlar. Üzücü, artık pahalılık algımı kaybettim, 1 milyon dese şaşırmam” diyen Kapıcıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Aldığım burs 850 TL. KYK’da kalıyorum 400 TL ödemesi var. Yüzde 80 zamdan sonra 820 TL’ye denk geliyor yani aldığım burstan 30 TL kalıyor. Halime şükretmem lazım sanırım. Yurt fiyatlarına zam gelmesi demek, binlerce öğrencinin eğitim hayatının bitmesi demek. Hayır, zaten gündem çok kirli. Kadın cinayetleri, ölümler, mülteciler… Neden öğrencilerle uğraşıyorlar ki? Bırakın okusunlar bir ümit, önlerini neden kesiyorlar? Anlam veremediğim asıl soru şu: 48 bin Suriyeli üniversiteye yerleştirilmiş, tam burslu yurtlarda ücretsiz kalıyor. Senin ülkende, senin topraklarında büyüyen çocuklara neden bu hakkı tanımıyorsunuz çok merak ediyorum. Lütfen biri bunu cevaplasın utanç verici çünkü. ”

Ulaşım maliyetlerine de dikkat çeken Kapıcıoğlu, şehir içi ulaşımın en düşük maliyet kalemlerini baz alarak aylık 300-500 TL arası olduğunu, ancak şehirler arası ulaşımın ayda bir defa gidip gelecek bir öğrenci için aylık 1000 TL’nin üstüne çıktığını belirtti.

Kapıcıoğlu, “Ben aslen Van’da yaşıyorum, ailem ve kardeşlerim, hayatımda tek nefes alabildiğim alan orası. Ama gel gör ki gidemiyorum. Neden mi? Önümde iki seçenek var: Okuyup kurtulmak ya da köye dönüp koyun gibi çobana biat edeceğim. Ama biat etmek bana göre değil. Şimdi diyeceksiniz, ne alaka? Çünkü okuduğum şehirden Van’a gitmek, sadece gitmek altını çizmek istiyorum, 2000 TL. Bu eski asgari ücretin yarısı demek neredeyse. Bu, akıllara durgunluk veren bir zam. Sadece şunu söylemek istiyorum, Türkiye’de çok ciddi bir ahlak sorunu var” dedi.

Sömürülüyoruz, bir şey de diyemiyoruz ya da sesimiz yeterli değil!

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2. sınıf öğrencisi G. Hun, ekonomik sıkıntıların öğrenim hayatını olumsuz etkilediğini, üstelik gelen zamlardan sonra kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını söyledi. Hun, “Bence bütün yük öğrencilerin üstüne atıldı. Çoğu genç cebinde para olmadan geziyor ve öğrenciler artık hiç bir şeyi rahatlıkla yapamıyor. KYK yurtlarına gelen zamlar da bunlardan biri. Yurt ücretim 325 TL’den 800 TL civarına çıktı. 850 TL’lik burstan 50 TL bana kalıyor, yani bir sakız parası diyebilirim. Haliyle kendi ihtiyaçlarımı karşılayamaz hale geldim. Yani o kadar zor duruma bıraktılar ki bizi, sömürülüyoruz ve buna bir şey de diyemiyoruz ya da sesimiz yeterli değil. Haliyle ben bir Türk genci olarak maalesef ki sadece yeme ve barınma ihtiyacımı zar zor karşılayıp, gündelik harcamalarımı oldukça kıstım ve dolayısıyla kısıtlı bir hayat yaşıyorum” diyerek içinde bulunduğu durumun ne kadar zor olduğunu ortaya koydu.

0 yorum
3

Yorum Yapın