Anasayfa Editörün Seçtikleri Van balını tanıtmaya çalışan “Arı Adam” yeni bir rekora göz dikti

Van balını tanıtmaya çalışan “Arı Adam” yeni bir rekora göz dikti

, admin

ŞENOL BALI – Van

2020 yılında Van balını tanıtmak için kilolarca balı vücudunda toplayarak 49,5 kilo arıyı vücudunda 2 saat bekleten Abdulvahap Semo tanıtım için yeni bir rekor hazırlığında. Bu kez hedef 65 kilo arıyı toplayarak Guinness Rekorlar Kitabı’na  girmek.

Van’da arıcılık yapan ve ‘Arı Adam’ lakabıyla bilinen Abdulvahap Semo, Çin’in 63 kilo olan ‘üzerinde en çok arı toplama’ rekorunu kırıp Guinness Rekorlar Kitabı’na girebilmek için 2020 yılında yaklaşık 49 kilo arıyı üzerinde toplamıştı. Semo’nun amacı yoğunluklu olarak Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde üretimi yapılan  Van balını dünyaya tanıtmaktı.  Bu performansın Van balının tanınmasında ne kadar etkili olduğu bilinmez ama bu ürünün kilo fiyatı  bugün 2500 TL’yi görmüş durumda. Semo vücudunda arı toplayacağı yeni denemesinde Van’ın plakası olan 65 kiloyu bulacağını aktarıyor ve rekoru Çin’den alarak Van balının küresel platformda daha çok tanıtılmasına katkı sağlayacağını ifade ediyor.

Semo, bu performansın çıkış süreciyle ilgili şunları söylüyor: “Ürettiğimizi tüketiciye en etkili yolla ulaştırmamız lazım. İnternette arıcılıkla ilgili araştırma yaparken Guinness’in “üzerine en çok arı toplama rekoru” hakkında bir yazıyla karşılaştım ve Van balının tanıtılması için benzeri bir girişimin burada da yapılabileceğini düşündüm. Bu dünyanın en ilginç, en zor denemeleri arasındaydı.  Üç ayrı deneme yaptım. Birincisinde  10 kilo, ikincisinde 15 kilo, üçüncüsünde ise 49  kilo 500 gram arı topladık.”

Rekor denemesi için sponsor arayışı sürüyor

Yarım asrı aşkın bir süredir ailece bal sektöründe çalıştıklarını kaydeden Semo, “Atalarımızdan beri arıcılık yapıyoruz. Bu mesleği yaparken meşhur Van balını ön plana nasıl çıkarabiliriz diye düşündük. Hedefim Van’ın plakası olan 65 kiloyu bulmak. Rekor şu an 63 kilo 700 gram olarak Çin’in elinde. Biz de bu rekoru ilimiz ve ülkemize getirmek istiyoruz. Bunun için Guinness Rekorlar Kitabı’na da başvuru yapacağız. Bunun için sponsor olunursa bunu başarabiliriz. Başvuru için ücret verecek durumumuz yok.”

Arı Adam girişiminden sonra Van balına olan ilgi arttı 

Arı adam girişiminden sonra Van balı yoğun ilgi almaya başlamış. Semo’ya göre bu durum hem talebe hem de fiyatlara yansımış: “Eskiden Van balı deyince çok düşük bir seviyedeydi. Şu sıralar Anzer balını geçtik.  Balımız şu an 2500 TL’ye kadar satılıyor. Büyük bir ilgi var. Yine Karakovan balına da bayağı talep var. Eskiden 100 TL deseydin de insanlar güvenip almazdı. Van balı tanındıkça güven kazandı.”

Semo, bölgede üretilen balın en kaliteli bal olduğunu iddia ediyor ve şu sözlerle tamamlıyor konuşmasını: “Buralarda üretilen balın dünyanın en kaliteli balı olduğunu iddia edebilirim. Prolin değeri 1200. Şu an piyasada en iyi balın prolin değeri 900 dolaylarında. Böyle bal varken kendimizi tanıtamıyoruz. Bugün satıcının ayakta kalması için destekler veriliyor ama üreticiye verilmesi lazım. Çünkü üretici ayakta duramıyor.”

Arı Adam’ın gündemde yer almasıyla Van balına olan ilgi arttı. Fotoğraf: Şenol Balı.

0 yorum
0

Yorum Yapın