Anasayfa Editörün Seçtikleri Foto Galeri: Duvarlar konuşuyor

Foto Galeri: Duvarlar konuşuyor

, admin

HAYRİ TUNÇ – İstanbul

Duvarlar, o kentte yaşayanların duygularını, isteklerini, hayallerini yansıttığı mecralardan biri. İletişim kanalları ne kadar artarsa artsın, insanlar, duvarlara yazdığı mesajlarla kendilerini ifade etmekten vazgeçmiyor.  

İstanbul’un neredeyse bütün semtlerinde, bütün ilçelerinde bu tip yazıları görmek mümkün.  Özellikle Gezi eylemleri döneminde yeniden popüler olan duvar yazıları, İstanbul’un ilçelerine, mahallelerine göre değişim de gösteriyor.  

Karaköy, Beyoğlu. Karaköy’de karşımıza için iki ayrı duvar yazısı ise yoğunluklu olarak grafiti şeklinde yazılmış olarak çıkıyor. Bu fotoğraf, Gazapizm olarak bilinen ve yoğunluklu olarak protest şeklinde rap yaptığını söyleyen bir sanatçının şarkı sözü.
Karaköy, Beyoğlu. Burada ise karşımıza çıkan grafiti birbirinden bağımsız anlamlar içeriyor. Sirius: Kuzey Yarımküre’de gözüken en parlak yıldız. Mers: Orta Doğu Solunum Sendromu denilen bir virüs/hastalık türü.
Gazi Mahallesi’nde çekilen bu duvar yazısında, hem mahallede Alevi toplumunun yoğunluğunu hem de mahallenin politik olarak sol bir potansiyele sahip olmasını görebiliyoruz.
Gazi Mahallesi. Burada da, yazan kişinin o tarihte bir şeyler yaşadığını düşünsek bile,
yine mahallenin politik jargonuna uygun bir tepki olduğunu fark ediyoruz.
Paşa Mahallesi. Küçükköy’de bulunan ve Paşa mahallesi olarak bilinen bu yerdeki duvar yazısı da, yine mahallede bulunan ve belli bir gücü olan politik gücün ne olduğuna göre değişiklik gösteriyor. İlginç olan ise Gazi Mahallesi ile komşu olan bu mahallede, farklı bir politik gücün etkisinin olmasıdır.
Yunus Emre Mahallesi. Yine Gazi Mahallesi’ne komşu olan ancak belli bir politik potansiyeli olmayan bu mahallede ise, yaşanan bir haksızlık üzerinden tepki olarak yazılan bir duvar yazısı görüyoruz. Yazanın, tepkisini dile getirirken, yoğunluklu olarak yaşadığı bölgenin yapısından da etkilenmiş olduğunu fark ediyoruz.
Okmeydanı’nda çekilen bu karede ise karşımıza daha politik bir duvar yazısı çıkıyor, ki buralarda daha radikal
duvar yazılarını da görmek mümkün.

Şehrin kenar mahallelerinden çıkıp, tarihi yarımadada dolaştığımızda duvar yazılarının yine farklılık gösterdiğini, orada yaşayanların ruh haline, politik duruşuna göre değiştiğini görüyoruz.

Çapa, Fatih. Fatih’in Çapa semtinde çekilen bu duvar yazısında, dini bir topluluğun çağrısını görüyoruz.
Balat. Fatih’in başka bir semti olan Balat’ta ise, mültecilerin yoğunlukla yaşadığı bir bölgede, “Ben Suriyeli olmaktan iftihar ediyorum, beğenmeyen intihar etsin” şeklinde çevrilen bir duvar yazısı karşımıza çıkıyor.
Süleymaniye. Yine Fatih’te bulunan Süleymaniye Mahallesi’nde, özellikle mültecilerin yaşadığı bir bölgede çekilen bu grafitide, Filistin’de simge haline gelen Hanzala karikatürünü ve salıncakta sallanan bir kız çocuğunu görüyoruz.
0 yorum
1

Yorum Yapın