ŞAHİN YALDIZLI- Konya
Konya’da sokak müzisyenliği yapan sanatçılar, zabıtalar tarafından engellendiklerini hatta zaman zaman tehdit edildiklerini dile getirdiler.
Sokak müzisyenliği büyük kentlerin en önemli sokak aktivitelerinden birisi. Dünyanın bütün büyük kentlerinde sokaklarda dolaşırken mutlaka bir köşe başından müzik sesi duyulur. Bu müzik sesinden ne sokaktan geçenler rahatsız olur, ne de kimsenin aklına bu müziğin sokakta çınlamasını yasaklamak gelir. Ancak Türkiye’nin yüz ölçümü itibarıyla en büyük, aynı zamanda da bünyesinde barındırdığı birden fazla üniversitesiyle bir öğrenci kenti olan Konya sokaklarında sokak müzisyenlerinin müzik yapması yasak. Sokaklarda müzisyenlik yapan Fatih Hamarat ve Abdullah Solmaz, şarkı söylerken zabıtaların kendilerini engellediklerini ve hatta tehdit ettiklerini söylediler.
Müzisyenler insanlar dinleyince mutlu oluyor
Fatih Hamarat ve Abdullah Solmaz, sokakta müzik yapmaktan ve insanların yaptıkları müziği keyifle dinlemesinden mutlu olduklarını dile getirdiler ve sokakta müzik yapma ısrarlarının tamamen müzik sevgisinden kaynaklandığını anlattılar. Şarkı söyledikleri sırada çevredekilerin hiçbir şekilde şikayetçi olmadığının da altını çizen sokak müzisyenleri yaşadıklarını şöyle anlattılar: “Vatandaştan şikâyet almamamıza rağmen zabıtalar bizi kovmaya çalışıyor. Ve bize engel oluyorlar. Bize insanlardan şikâyet gelse zaten yerimizi değiştiririz. Sorunlarla karşılaştığımız tek etken zabıtalar. Kimisi çok sert söylemlerde bulunuyor. Hatta arkadaşımızı döven şiddet uygulayan bile olmuştu.”
“Zabıtalardan korkar hale geldik”
Zabıtalardan korkar hale geldiklerini belirten müzisyenler, işlerini çekinerek yaptıklarını belirttiler ve sözlerini şöyle sürdürdüler: “Bu sıkıntılarla dört buçuk senedir uğraşıyoruz. Ne zaman zabıtaları görsek korkar olduk, ‘gidin buradan’ diye bize bağıranların yanı sıra gitar çantasını tekmeleyen bile oldu. Bir gün de ‘İnsanları rahatsız etmekten, dilencilikten ceza yazacağım’ diyen olmuştu. Şikâyet için de daha önce başvurduğumuz yer olmadı. Çünkü sonuç alamayacağımızı biliyorduk. Bizim fotoğrafımızı çekti, ‘sizi bir daha görmeyeceğim’ diye birçok sorunla karşılaştık.”
“Sokak sanatçısı sokakta müzik yapar“
Şarkı söylemeleri için kendilerine sokak yerine Kültürpark Amfisi’nin gösterildiğini aktaran müzisyenler, daha önce de farklı illerde sokak sanatçılığı yaptıklarını, ancak herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını dile getirerek Konya sokaklarında yaşadıkları zorlukları şöyle anlattılar: “Zabıtaların bize şarkı için izin verdikleri tek yer Kültürpark Amfi’ydi. Ancak orada da insanların acelesi oluyor, otobüse şuna buna yetişme telaşı içerisindeler. Amfide çalsak hiçbir insan bizi dinleyemeyecek, kendimizi duyuramayacağız sesimiz çıkmayacak. Sesimizi yüksek çıkarmak için amfi getirsek bu sefer de oradaki bekçiler çıkacak, ‘gidin buradan bunu böyle yapmayın!’ diye. Bu tür sorunlarla sadece Konya’da karşılaştık. Bence sorun Konya’da. Çünkü nerede müzik yapsak ya zabıta ya da başka biri gelip yapma diyor. Buna rağmen rahatsız olan bir vatandaş da görmedim. Sadece zabıtalar bu kadar abartıyor. Şu anda neden yapılmayacağını sorduğumda yürüyüş yolunda yapamayacağımızı söylüyorlar. İnsanların olmadığı bir yerde yapacaksak sokak müzisyenliği diye bir şey neden var? Bunun ne önemi kalıyor ki?”
“Kemanı kırılıp darp edilen müzisyen bile var“
Müzisyenlerin ifadelerini doğrulayan Hüseyin Burak Kurtiş, zabıtaların başka bir arkadaşının kemanını kırmasına şahitlik ettiğini aktardı. Arkadaşını zabıtaların darp ettiğine de dikkat çeken Kurtiş, arkadaşının yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ben arkadaşlarımın söylediklerini destekliyor ve onaylıyorum. Arkadaşlarıma yardımcı olmak için ara sıra sokağa çıkıyorum asıl alanım DJ’lik ve bilgisayar üzerine kurulu. Zabıtalar tarafından bir arkadaşımın kemanının kırıldığına şahit oldum. Arkadaşım o günden sonra müziğe küstü diyebilirim. Zaten keman çok pahalı bir müzik aleti, o günden beri arkadaşımın müzik aleti çaldığını görmedim. Arkadaşım aynı zamanda zabıtalardan darp da gördü. Şu zamanda da arkadaşlarımı rahatsız ettiklerini biliyorum. Vatandaşlardan herhangi bir sözlü şikâyet almamamıza rağmen zabıtalar izin vermiyor. Haberlerden sürekli kötü şeyler duyuyoruz, içimiz daralıyor ama müzik bizi olumlu yönde etkiliyor ruhumuzu besliyor.”
Belediyeden açıklama geldi
Konya Büyükşehir Belediyesi ise, sokak müzisyenlerinin iddialarını bir açıklamayla yalanladı. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin açıklaması şöyle: “Şehrimizde sokak müzisyenliği yapanlara ekiplerimizce izin verilmekte olup şartları yerine getirenlere herhangi bir müdahalede bulunulmamaktadır. Bu konuda, güvenlik kurallarına uymak, ses ve gürültü kirliliğine yol açmamak, belirlenmiş veya izin verilen alanlar dışında yapmamak, yaya ve araç trafiğini aksatmamak gerekmektedir. Belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı davranan, yaya trafiğini aksatan, aşırı gürültü yaparak şikâyete sebebiyet verenler ekiplerimizce ikaz edilmektedir.”