BARIŞ KAYA – Şanlıurfa
Birecik Kaymakamlığı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi iş birliğiyle 2017 Yılı Tarım ve Tarım Dışı Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Programı kapsamında yürütülen ve 300.000 TL’ye mal olan, ilçede dar gelirli aileler ve Aile Destek ve Eğitim Merkezi’ndeki kursları tamamlayarak meslek sahibi olmuş kadınlara istihdam yaratmak amacıyla yapımı 2020’de tamamlanan “GAP’ın İncisi Birecik’te El Sanatları Çarşısı Projesi” çürümeye terk edildi.
Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde 18 Ağustos 2020 tarihinde dönemin Birecik Kaymakamı Mehmet Fatih Koca ve Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam tarafından ilçede dar gelirli aileler ve Aile Destek ve Eğitim Merkezi’ndeki kursları tamamlayarak meslek sahibi olmuş kadınlara istihdam sağlayacağı iddiasıyla lanse edilen ve 300,000 TL harcanarak büyük bir gösterişle açılışı yapılan, Birecik El Sanatları Çarşısı bakımsızlıktan harabeye dönmüş durumda.
“Uyuşturucu ve fuhuş yapanların gözde mekânı oldu“
Çarşının şehrin ortasında uyuşturucu ve fuhuşun merkezi haline geldiğini aktaran yöre sakinlerinden Ayhan Duman, “İlçemizin sahilinde bulunun Birecik El Sanatları Çarşısı kaderine terk edildikten sonra uyuşturucu ve fuhuş yapanların gözde mekânı oldu. Eskiden zabıtalar tarafından sürekli kontrol ediliyordu. Şimdi kimse içinde neler olduğu ile ilgilenmiyor. Şehrin ortasına yarası kanayan hançer sapladılar” dedi.
“Hepimizin hakkı var”
İlçenin en gözde yerinde bulunan çarşının neden yeniden ekonomiye kazandırılmadığını merak ettiğine dikkat çeken bir diğer sakin Adem Sertkaya ise “Çarşı, 20 ahşap dükkândan oluşan El Sanatları Çarşısı ilçesinin en gözde yeri olan sahilde yapıldı. Uzun zamandır kaderine terk edilmiş durumda. Yapımında kullanılan kaynakta hepimizin hakkı var. Çarşı çürüyeceğine tekrar ekonomiye niye kazandırmıyorlar?’’ diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Belediye ve Kaymakamlık üç maymunu oynuyor
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Birecik Kaymakamlığı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden “18 Ağustos 2020 tarihinde açılışı yapılan Birecik El Sanatları Çarşısı yıllardır atıl bir durumda. Birecik Kaymakamlığı tarafından maddi durumu kötü olan vatandaşlara tahsis edileceği söylenen Birecik El Sanatları Çarşısı’nın durumu Birecik halkını rahatsız etmekte. Bu bağlamda,
1.-Birecik El Sanatları Çarşısı’nın akıbeti ne olacak?
2-Madde bağımlıları tarafından mesken tutulduğu doğru mudur?
3-Projenin maliyeti ne kadar?
4-Bu dükkanlar dar gelirli vatandaşlara neden tahsis edilmedi?
5- Dükkanlar için işletme başvurusu oldu mu? Olduysa niye tahsis yapılmadı?
6-GAP’ın İncisi olan bu proje neden rafa kaldırıldı?” gibi altı adet soru sorduk.
CİMER aracılığıyla “Çarşıya ne oldu?” sorusuna yanıt veren belediye ve kaymakamlığın ifadeleri, çarşının sahipsiz kaldığını doğrular nitelikte. Belediye, bu sorulara “Belirtilen konu hakkında Zabıta Dairesi Başkanlığımız ile alakası bulunmamaktadır” cevabını verdi. Birecik Kaymakamlığı ise, “Buna ilişkin tetkiklerde GAP kapsamında Birecik Kaymakamlığınca yapılan ÇARŞI projesine ilişkin bilgi talebinde bulunulduğu tespit edilmiş olup talep konusunun Birecik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığıyla ilgisi bulunmadığından talep edilen bilgilere ulaşılamamıştır. Başvurunuzun net, açık ve anlaşılır bir şekilde Birecik Kaymakamlığına iletilmesi halinde değerlendirmeye alınacağı hususunu bilgilerinize sunarız” cevabı alındı.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan alınan cevapta ise, sorumluluğun yeniden Birecik Kaymakamlığına yüklendiği görüldü. Cevap şöyle:
“2017 Yılı Tarım ve Tarım Dışı Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Programı kapsamında, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na sunulan ve Birecik Kaymakamlığı tarafından yürütülen, ‘GAP’ın İncisi Birecik’te El Sanatları Çarşısı Projesi’ 300.000 TL toplam bütçe ve 270.000 TL GAP İdaresi katkısı ile desteklenmiştir. Birecik Kaymakamlığı’nın yürütücüsü olduğu projede karşılıklı imzalanan iş birliği protokolü gereği proje uygulama ve yönetme Uygulayıcı Kurum olan Birecik Kaymakamlığı’nda olup, protokolün ilgili hükümleri aşağıda ifade edilmiştir. Uygulayıcı Kuruluşun Yükümlülükleri:
a) Proje ve ödeme süreciyle ilgili ortaya çıkacak tüm teknik, idari, mali ve hukuki sorumluluk Uygulayıcı Kuruluşa aittir.
b) Projeyi amaçlarına uygun olarak yürütmek ve sonuçlandırmak.
c) Proje başlangıcı ve sonunda kamuoyunu proje amaçları, faaliyetleri ve sonuçları hakkında bilgilendirmek.
d) Uygulayıcı Kuruluş, projenin yürütülmesi esnasında ya da projenin bir sonucu olarak sebep olabileceği her türlü zarardan üçüncü kişilere karşı tek başına sorumlu olmayı kabul eder.”