ÖMER FARUK TAŞ – Kırklareli
Kavaklı kampüsüne ulaşım maliyeti günlük 70 TL’yi buluyor. Bazı öğrenciler yürümeyi seçiyor.
Kırklareli’nde ulaşım ücretlerinin yüksekliği, öğrencileri ve ailelerini zor durumda bıraktı.
Kırklareli’nde Kredi ve Yurtlar Kurumunda kalan öğrenciler, günlük 70 TL’yi bulan yol ücreti karşısında ekonomik zorluklar yaşadıklarını dile getirdi.
Özellikle üniversitenin Kavaklı yerleşkesine doğru olan ulaşım maliyeti, öğrencileri olumsuz etkiliyor. Yurttan otogara ulaşım için 15.5 TL, otogardan Kavaklı yerleşkesine gitmek için 20 TL ödemek ve dönüşte aynı ücretlerle karşılaşmak çoğu öğrencinin kısıtlı bütçesini sarsıyor. Şehir içindeki öğrenciler ise merkezden ana kampüse ulaşım için günde 31 TL yol ücreti ödüyorlar. Eğer okulun yakınındaki bir yurtta kalıyorlarsa, 10 dakikalık mesafe için ceplerinden gidiş-dönüş 16 TL çıkıyor. Bu durum öğrencileri genellikle yol ücretlerini en aza indirmek adına okuldan kampüse yürüyerek gitmeye yönlendiriyor. Ancak kampüs alanının çok geniş olması öğrencilerin çok fazla yürümesine ve özellikle kış aylarında hava muhalefeti nedeniyle zorlanmalarına yol açıyor. Öğrenciler, yurt ile kampüs arasına yürüme yolu yapıldıktan sonra yurttan kampüse yürümeyi tercih ediyorlar.
Öğrencilerin, bu maliyetlerin düşürülmesi ve ulaşım konusunda daha adil bir sistem oluşturulması talepleri devam ediyor. Öğrenciler bu konuda çözüm bulunabilmesi adına daha önce belediyeye başvuruda bulunmuş ancak herhangi bir çözüm yolu bulunamamış. Yetkililerle yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi nedeniyle öğrenciler, seslerini daha etkili bir şekilde duyurabilmenin yollarını arıyorlar. Ulaşım ücretlerinin gözden geçirilmesi ve öğrencilere daha uygun koşullarda hizmet sunulması ile eğitim hakkının herkes için eşit ve adil bir şekilde sağlanabilmesi için politika geliştirilmesini istiyorlar.
Öğrencilerden kazanan minibüs sahipleri
Bölgedeki minibüs şoförler ise sadece öğrencilerden gelir elde ettiklerini, özellikle öğrencinin olmadığı ara dönemlerde, okulların tatil olduğu zamanlarda ya da pandemi gibi durumlarda öğrenci taşıma faaliyetlerinde azalma yaşandığını, gelir kaybı yaşadıklarını ifade ediyorlar. Bazı şoförlerin pandemi döneminden bu yana kapatamadıkları borçları bulunduğunu da ekliyorlar. Temel sıkıntıları ise şunlar; Öğrenciler dışındaki indirimli ya da ücretsiz seyahat eden kişilerin getirdiği mali yük, benzin fiyatlarındaki artış, araç bakımı ve onarımı için istenen yüksek ücretler, sigorta primi yükü ve çeşitli vergiler.