Anasayfa Editörün Seçtikleri Manisa’da VIP göçmen kaçakçılığı

Manisa’da VIP göçmen kaçakçılığı

, admin

HELİN YILMAZ – İstanbul

Türkiye’den Avrupa’ya gitmek isteyen kişileri Manisa’da bekleten çeteler konaklamaları için villa tutmuş!

Orta Doğu’da pek çok ülkeden gelen göçmenin güzergahı Türkiye’den geçiyor. Göçmenlerin bu “ipek yolu” ise birkaç parçaya ayrılıyor. Bunlardan biri karadan ve nehirden geçerek Edirne, Tekirdağ hattı iken diğeri de deniz yolu ile gitmek ki bu Akdeniz’e açılan birçok şehri kapsıyor. 

Maalesef iddialara göre bu göçlerin organizasyonu amatör insan kaçakçısı çetelerin elinden çıkıp tekelleşti. 

Göç eden ve başkaca bilgi sahibi kişilerden aldığım bilgilere göre göçmen kaçakçıları farklı şehirlerden küçük gruplar halinde Avrupa hayali kuranlar ile ilişki kurup onlara gidecekleri yollarda anlaşma sağlıyor. Ardından anlaşma sağlanılan kişileri bir üst gruba aktarıyorlar. 

Söz konusu çeteler, o kadar gelişmiş durumda ki farklı şehirlerden ve noktalardan göçmenleri önce lüks araçlarda daha sonra parça parça biraraya getirerek kamyonlara dolduruyor. Yaşayanların anlattıklarına göre; balık istifi bir kamyona doldurulan araç hiç trafikte denetime takılmadan ilerliyor.

İnsan kaçakçıları, göçmenlere yol boyunca ve öncesinde gidecekleri bekleme noktasının hangi ilde olduğu ve hangi ilden geminin kalkacağı söylenmiyor. Kaçakçılar, bu durumun içlerine polisin ya da onları şikayet edecek birinin girmemesi için “güvenlik” amacıyla yapıldığını açıklıyor.

Tanıkların aktardıklarına göre; göçmenleri taşıyan araç bir evin kapısına yanaştırıldı. Göçmenler yüzleri kapalı ve Türkçe konuşmayan (konuştuklarında da aksanlarından anlaşılacağı üzere yabancı olan) kişiler tarafından neredeyse fırlatıldılar.

İnsan kaçakçılarının eline düşen göçmenlerin söylediklerine göre, silahları da bulunan bu kişilerin tuttukları evin büyük ve müstakildi. Ancak çete mensupları şiddetle göçmenlerin ses çıkarmadan bu evde beklemelerini söylemelerinden de anlaşılacağı üzere ev kentin dışında ya da ıssız bir bölgede değildi.

“Hakkınızda şikayet var sessiz olsunlar”

Evde kalanlar, bir süre sonra birilerinin kapıya gelerek “Hakkınızda şikayet var, daha sessiz olsunlar” dediğini aktardı. Göçmenler, kapıya gelen kişilerin hangi veri ile çevre sakinlerinin şikayet ettiklerini bildiğini ise bilemediklerini söyledi.

Göçmenler kendi aralarında konuşmaları ile tüm bu karmaşık organizasyonun bir kaçakçının işi olmadığını, konuştukları kişilerin taşeron olduğunu öğrenmiş. Ülkenin dört bir yanından gelen göçmenler, farklı sebeplerle görüştüğü bu umut tacirlerinin büyük bir tekel haline geldiğini orada da anlayamamışlar çünkü çoğunun dili ortak değil. İletişim hem başlarındaki çete üyeleri yüzünden hem de dil problemi yüzünden kısıtlanmış.

Valilik: Konuyu soruşturacağız

Evin Manisa’ya bağlı olduğunu ancak dönüş yolunda öğrenen göçmenler, İzmir üzerinden gemiye gittiklerini öğrenmiş.

Bu iddia üzerine Manisa’daki göçmenlerin kaldığı villanın varlığından valiliğin haberinin olup olmadığını sordum. Ancak valilik yetkilileri, bu konuda bilgileri olmadığını ve konuyu gerekli makamlara bildirerek soruşturacaklarını bildirdi.. 

0 yorum
1

Yorum Yapın