Anasayfa Editörün Seçtikleri Tarihi Hasankeyf’in son evi de yıkıldı

Tarihi Hasankeyf’in son evi de yıkıldı

, admin

ADEM BARAN – Batman

Büyük bölümü su altında kalan tarihi Hasankeyf’teki son ev de yeni Hasankeyf’in görüntüsünü bozduğu gerekçesiyle belediye ekipleri tarafından yıkıldı.

Batman’ın 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf ilçesinin su altında bırakılmasının ardından, Kesme Köprü Köyü’nde kalan son ev de Hasankeyf Belediyesi tarafından yıktırıldı. Lokman ve Ekrem Yılmaz adlı kardeşlere ait bu ev, yeni inşa edilen Hasankeyf’e 500 metre uzaklıkta bulunuyordu. Hasankeyf’in görüntüsünü ve siluetini bozduğu gerekçesiyle yıkılan evle ilgili mahkeme sürecinin ise hala tamamlanmadığı ortaya çıktı. Lokman ve Ekrem Yılmaz, Batman İdare Mahkemesinde devam eden dava sonuçlanmadan evlerinin yıktırılmasına tepki gösterdi.  

“Göç etmek zorunda bırakıldık”

Atalarının nefes alıp verdiği tarihi ilçeden zorla göç ettirildiklerini ifade eden Lokman Yılmaz, yıkım kararına tepki göstererek, “Atalarımızdan bu yana her anımızı geçirdiğimiz yaşam alanlarımız, tarihimiz, doğamız, ekonomimiz yok edildi. Şimdi ise kalan son evimiz de yok edildi” dedi.

“Yıkım kararı hukuksuz” 

Yılmaz, dava süreci bitmeden yıkım kararı alınmasının hukuki dayanağının olmadığını belirtirken, “Zamansız bir şekilde, 16 nüfusun yaşadığı bu evin yıktırılması akıl tutulması. Ortada kaldık, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kiralar almış başını gitmiş. Yeni bir ev inşa etmek zor. Yeni ilçeye 500 metre mesafedeki bir ev nasıl görüntü kirliliği yaratabilir?”  ifadelerini kullandı.

Ekrem Yılmaz da 12 bin yıllık tarihe sahip bir kentin yerle bir edildiğini, son olarak kendi evlerinin de “Yeni Hasankeyf’in görüntüsünü bozuyor” gerekçesiyle yıkıldığını belirterek, “Tarih yerle bir edilirken, sesi çıkmayanlar, bu suça ortak olanlar şimdi de yüz yıla yakındır ailemizin yaşadığı yerden bizi çıkardılar. Hayvancılık, tarım, turizm adına ne varsa yok ettiler. Ne gidecek yerimiz ne de gelirimiz var. Bu adaletsizlik son bulsun yeter artık” diye konuştu.

0 yorum
0

Yorum Yapın