um:ag Hakkında
um:ag, 24 Ocak 1993 tarihinde öldürülen yürekli gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun gazetecilik anlayışını sürdürecek genç gazetecileri basına kazandırmak ve edebiyat, felsefe, sinema, resim ile görsel sanatta sıradanlığı reddedenlerin bir araya gelebileceği, kendilerini geliştirebileceği bir kültür ve sanat merkezi olma amacıyla kurulmuştur.
um:ag yayınları, dünü değerlendirmek ve bugünü anlayabilmek amacıyla Uğur Mumcu’nun bütün yapıt ve yazılarını kitaplaştırarak okurlara sunuyor. Her yıl eklenen yayınlarıyla da okuyucuları araştırma dizileri, özel diziler ve yeni yapıtlarla buluşturmaktadır.
um:ag ayrıca, “faili meçhul” bırakılan cinayetlerin yaşandığı ülkemizde adalet ve demokrasinin, ancak, dayatmalara, baskılara, hoşgörüsüzlüğe, işkenceye, haksızlığa direnen yurttaşların çoğalmasıyla yerleşebileceği bilincini demokratik kitle örgütlerinin de katılımıyla, her yıl 24 Ocak – 31 Ocak günleri arasında gerçekleşen ‘Adalet ve Demokrasi Haftası’yla hayata geçirmektedir.
um:ag Akademi, 2011 yılından itibaren İstanbul’da Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde çalışmalarına başlamıştır.
Bugün um:ag, Araştırmacı Gazetecilik eğitim programı ile yazma-felsefe-sinema atölyeleri seminerleri ve siyasal düşünceler tarihi seminerleri insanların özgürce bir araya gelebildikleri, paylaşabildikleri ve üretebildikleri farklı bir kültür ve sanat merkezidir.
Proje Hakkında
Yerel Medyada Kadın Gazetecileri Güçlendirmek: Gazeteciler Platformu (Empowering Local Women Journalists: Journalists Online Platform-JOP) başlıklı proje, um:ag tarafından İsveç Konsolosluğunun desteğiyle yürütülmektedir.
Proje kapsamında farklı bölgelerden gazetecilerin katılımıyla 21-22 Kasım, 28-29 Kasım, 19-20 Aralık ve 26-27 Aralık 2020 tarihlerinde Yerel Medya Çalışanlarına Yönelik Online Gazetecilik Eğitimi düzenlenmiştir. Eğitim kapsamında yer alan dersler Haber Yazma Teknikleri, Gazetecilik Etiği, Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Mobil Habercilik, Şiddet ve Medya başlıklarında toplanmış, dersler alanlarında uzman akademisyen ve gazeteciler tarafından yürütülmüştür.
Projenin temel amaçları:
-
Gazeteciler için mobil gazetecilik, habercilik becerileri, sosyal medya okuryazarlığı, podcast üretimi gibi konularda eğitim sağlayarak geleneksel habercilik ve veri gazeteciliği arasında bir köprü oluşturmak,
-
Yerel medyada çalışan kadın gazetecilere öncelik vermek ve insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında özgür bir kamu tartışmasını teşvik etmek,
-
Toplumsal cinsiyet eşitliğini ve medya sektöründe kadınların gerekli beceri ve yeterliliklerle donatılarak güçlendirilmesini sağlamaktır.
Gazeteciler Platformu bu projenin hedef ve amaçları doğrultusunda kurulmuş bir çevrimiçi haber ağıdır. Platform, yerel medyada çalışan gazetecilerin haberlerini yaygınlaştırmayı, kadın ve erkek gazeteciler arasında iş birliğini teşvik ederek bu yolla ifade özgürlüğü ve insan haklarının geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlar. İlk olarak Yerel Medya Çalışanlarına Yönelik Online Gazetecilik Eğitimi katılımcılarının haberleriyle yayına başlayan platform, ilerleyen zamanlarda tüm Türkiye’den gazetecilerin haberlerine ev sahipliği yapmayı hedeflemektedir. Gazeteciler Platformu’na göndereceğiniz haberler editoryal sürecin ardından Yaşam, Kent, Çevre, Kültür-Sanat, Tarım, Eğitim, Sağlık gibi farklı kategorilerde yayınlanacaktır.
Gazeteciler Platformu’na haber göndermek için:
gazetecilerplatformu@gmail.com