ŞÜKRAN RENÇBER – Adana
Adana Yüreğir ilçesinde yaşayan Aykut Hayta, serebral palsi tanısı konulduğunda 6 yaşındaydı. Ancak engeli, onun sanatla kucaklaşmasını engellemedi. 29 yaşında sanatsever, 17 yaşında resim yapma yeteneğini keşfedip Sihirli Eller Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinde özel resim dersleri alarak, resminin kendine özgü özgürlüğü ve iyileştirmeyi deneyimledi. Aykut Hayta’nın resimleri, sadece renkli paleti değil, aynı zamanda engellerin ötesinde bir ruhu da yansıtıyor.
“Hikayem yeniden başladı ve kendimi buldum”
Fotoğraf: Aykut Hayta destek ile ayakta duruyor.
Adana Yüreğir’de yaşayan serebral palsi hastası Aykut Hayta(29), yaptığı birbirinden güzel resimlerle hayata tutunuyor. Sanat ile ilgisinin küçükken TRT 2’de oynayan Bob Ross ile başladığını ve 17 yaşında resim çizme yeteneğinin olduğunu fark edip çizmeye başladığını söyledi.
Aykut Hayta, Serebral palsi hastalığını 6 yaşındayken teşhis edildiğini aktarıyor. Bu süreç sonrası 7 yaşına kadar oturamadığını söyleyen Hayta, “Benim sadece bedensel engelim bulunmakta. Bunun sebebi doğum sırasında beynimin bir tarafı zarar görmüş. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine gidiyorum. Burada eğitim sonrası oturma, destekli ayakta durmaya başladım” dedi. Hayta, tanı konulduktan sonra serebral palsi ile başa çıkma sürecini şu şekilde aktarıyor “İlk önce Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde tedavim başladı. Daha sonra rehabilitasyon merkezine başladık 10 yıl orada devam ettim. Orada bulunan hocam gidince şimdi gittiğim rehabilitasyon merkezine başladık. Burada hikayem yeniden başladı ve kendimi buldum. Günlük hayatta elbette zorluklar yaşıyorum fakat bu zorlukları ailem ve rehabilitasyon merkezi ve Engelsiz yaşam merkezinde yer alan resim hocalarım yardımcı olmaktadır” şeklinde konuştu.
“Bedensel engelim resim çizmeme engel değil. Sonuçta engeli yaratan zihinler ve sistemlerdir”
Fotoğraf: Çizdiği resmin başlangıç hali. Fotoğraf: Çizdiği resmin bitmiş hali.
Hayta, sanata olan ilgisinin küçükken TRT 2’de oynayan Bob Ross’u izlemeye başlayınca fark ettiğini dile getiriyor. 17 yaşında da resim çizebildiğini fark eden Hayta, “Bedensel engelim resim çizmeme engel değil. Sonuçta engeli yaratan zihinler ve sistemlerdir” diye konuştu. 6 senedir Sihirli Eller Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinde özel resim dersi alan Hayta, bunun yanı sıra Engelsiz yaşam ve gelişim merkezinde de resim kursuna gittiğini aktardı. Sanatın, Serebral Palsi ile başa çıkma sürecindeki rolünü Hayta, “Sanat engel tanımıyor çünkü ben kendimden biliyorum. Resim çizerken başka bir dünyaya adım atıyor gibi oluyorum serebral palsi hastası olduğumu unutuyorum” diye anlattı.
“Resim yapmak ruhen ve fiziken iyileştiriyor”
Fotoğraf: Aykut Hayta resim çizerken
Resim çizerken kendini ifade edebildiğini söyleyen Hayta, resim çizerken kullandığı teknikleri ve uyarlamaları da şöyle aktardı
“Her çalışmada ayrı ayrı teknikler var. Çizdiğim resimleri yağlı boya ile boyuyorum. Ve kullanılan tekniklerde örneğin, çiçek yaparken fırçayı, tuvale nokta nokta değdirme tekniğini kullanıyorum. Teknikleri yeni yeni öğreniyorum ve bu teknikler kolaylık sağlıyor”
Resim yapmanın ruhsal iyileştirmenin yanı sıra fiziken de iyileştirdiğini düşünen Hayta(29), elindeki ve kolundaki kasılmaların azaldığını eskiye oranla daha çok hareket edebildiğini ve bununda resim yapmanın da katkısı olduğunu vurguluyor.
Hayta, resim yaparken müzik ve doğadan ilham aldığını ve kendisinin de her sanatçı gibi kendine özel eserler yaratıp hayata bir iz bırakmak istediğini anlatıyor.
Hayallerini hayata dönüştürmek için çok çaba sarf ettiğini belirten Hayta, “Hayallerinizin peşinden gidin çünkü ben öyle yaptım ve çok yakın zamanda da sergimi açacağım” diye konuştu. Hayta, ileri zamanlar için bir diğer hayalinin resim öğretmeni olmak olduğunu söylerken bunun sebebinin Özel bireylere örnek olmak istediğini, destek olup farkındalık yaratmak istediğini söyledi.
“Unutmayın ki sizlerde engelli adaylarısınız”
Fiziksel engelli olduğu için ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen ve bunun yanı sıra insanların takındıkları tavırlarını aktaran Hayta, “ İnsanların bakışları bazen incitici olabiliyor. Çünkü Acıyor gibi ve iğreniyor gibi bakıyorlar ve bundan vazgeçin. Unutmayın ki bizlerde sizler gibi insanız ve sizlerde engelli adaylarısınız” dedi.
Zorluklarla mücadele ediyoruz ve çözülmesi gereken birçok sorunlarımız var. Sadece o
gün hatırlanmak istemiyoruz. ”
Hayta, sözlerini şöyle tamamladı:
“6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü” farkındalık oluşturmak adına etkinlikler düzenleniyor fakat bana göre yetersiz. Çünkü birçok anlamda zorluklarla mücadele ediyoruz ve çözülmesi gereken sorunlarımız var. Sadece o gün hatırlanmak istemiyoruz. ”
Fotoğraf: Aykut Hayta, Mustafa Kemal Atatürk’ü çizdiği resim
Fotoğraf: Aykut Hayta ve arkadaşlarının katıldığı bir etkinlik