Anasayfa Editörün Seçtikleri Foto Galeri / Bir sokak lezzetinin iç yüzü: Midye

Foto Galeri / Bir sokak lezzetinin iç yüzü: Midye

, admin

HAYRİ TUNÇ – İstanbul

Türkiye’de sokak lezzetlerinin gözdesi olan ve tezgâhlarda satılan yiyecek ürünleri çok rağbet görüyor. Bu lezzetlerden en çok öne çıkanlardan biri ise midye. Deniz olmayan şehirler de dahil birçok kentte satılan midyeye en çok rağbet ise İstanbul ve Çanakkale’den.

Türkiye piyasasına midye satışı yoğunluklu olarak İstanbul’dan dağıtılıyor. Burada midye iki farklı şekilde çıkartılıyor. Midyelerle ilgili yasal olarak çiftlik kurmak ve çiftliklerde özel olarak üretmek şart koşulmuş durumda. Ancak yasal çiftliklerden daha yoğun bir şekilde, gece yarısı kaçak olarak midye çıkartılıyor.
Denizden midye çıkartılması normalde yasak çünkü midye deniz içerisinde dengeyi sağlayan bir konumda bulunuyor. Denizin pisliğini temizleyen, denizde bulunan civa oranını dengeleyen, suda bulunan pisliği emen bir özelliğe sahip midyeler.
İstanbul’da her gün kaçak olarak tonlarca midye çıkartılıyor. Midye çıkartılması ise gece saatlerde ya teknelerle ya da bazı sahil kenarlarında dalgıçlarla yapılıyor.
Denizden çıkartılan midyeler ise merdiven altı olarak tabir edilen imalathanelerde üretiliyor ve tezgâhlara, dükkânlara satılıyor. Midye imalatı, günlük siparişe göre değişkenlik gösteren bir durumda.
Denizden çıkartılan ve torbalara konulan midyelerin bir torbasında ortalama 250 adet midye bulunuyor, bu midyeler önce çöplerden arındırılıyor, kırılanlar atılıyor, sonra açılarak içlerindeki pislikler temizleniyor ve tamamen temizlenmesi için yoğunluklu olarak eski merdaneli çamaşır makinelere atılıyor.
Bu sırada iç pilavı yapılan midyeler yeniden kısmi şekilde açılıp içi doldurularak, büyük kazanlara konulup, 25 – 30 dakika pişiriliyor ve sonrasında biraz soğuması beklenerek tezgâhlara satılıyor.
Midye sektörünün büyük bir sektör olduğunu belirten midyeciler, hem çıkartma hem de üretme için yetki belgesi gerektiğini ve bunun midye işinden anlamayan insanlara verildiğini belirtiyor. Yetki belgesi alanlar ise, bu belgeleri fahiş fiyatlarla midye imalatı yapan kişilere satıp, haksız kazanç elde ediyorlar.
Midye fiyatlarındaki artışın, malzemelere gelen zamlardan olduğunu belirten midye üreticileri, bir torba midyenin denizden çıkması ile tezgâha gelmesi arasında yüzde yüz bir fark olduğunu belirtiyor.
0 yorum
0

Yorum Yapın