Anasayfa Editörün Seçtikleri Y Kuşağının Umudu: Kripto Para Tartışması

Y Kuşağının Umudu: Kripto Para Tartışması

, admin

İSMAİL KILIÇ – Mersin

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye’de 2 milyon 400 binin üzerinde insan kripto paraya sahip. Farklı bir araştırmaya göre bu sayının büyük çoğunluğunu Y kuşağı olarak tanımlanan ve 1981 ve 2000 yılları arasında doğan bireyler oluşturuyor. Öyle ki bu yaş aralığındaki bireyler kripto parayı bir umut olarak görüyor. 

Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsası Paribu tarafından yapılan bir araştırmaya göre Y kuşağı olarak tanımlanan ve 1981 ve 2000 yılları arasında doğan bireylerin büyük bir çoğunluğu kripto borsalarında işlem yapıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayınlanan verilere göre ise Türkiye’de 2 milyon 400 binin üzerinde insan kripto paraya sahip. Öyle ki bu yaş aralığındaki bireyler kripto parayı ekonomik zorluktan çıkış adına bir umut olarak dahi görüyor. İşsiz kalan, maddi zorluklar yaşayan veya para biriktirmek isteyen bireyler kripto para borsalarına yöneliyor. Kripto paraya bir anlamda kurtuluş kapısı olarak bakan bazı yatırımcılarla deneyimlerini konuştuk.

“Her şeyimi kaybettim”

Kripto para borsasını bir kumara benzeten Yasin, “Kripto paraya ilk olarak 50 dolar para yatırarak başladım. Yatırdığım 50 dolar bir hafta gibi kısa bir sürede 500 dolara dönüştü. Hiçbir şey yapmadan elimde olan paranın 10 katını kazanmak o dönem deyim yerindeyse gözümü döndürmüştü. İlk olarak arabamı satarak elde ettiğim parayı kripto para borsasına yatırdım. Bu sefer kaybetmiştim. Yatırdığım para neredeyse yok olmuştu. Evimi dahi satarak, kaybettiğim parayı yeniden kazanmak istedim. Âdeta kumar oynuyordum. Eşimin çabaları sayesinde kripto para borsasını bıraktım. Kısaca benim için kripto para borsası, bir batak oldu” dedi.

“Kolay para kazanma hırsı kaybettirir”

Kripto para borsasının kolay para kazanılacak bir ortam olmadığını belirten Yasemin, kripto para borsasına tıpkı normal bir para borsası gibi yaklaşılması gerektiğini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Kripto para borsaları yeni yeni yaygınlaşmaya başladığında, kripto varlıklar inanılmaz bir değer artışına girdi. Bu durum hem dünyada hem de Türkiye’de kripto varlıkların kolay para kazanma yolu olarak görülmesine neden oldu. Kolay para kazanma ve açgözlülük sadece kripto para borsalarında değil, her ortamda kaybettirir”. 

Bilinçli bir yatırımcı olduğuna ve kolay para kazanmak istemediğine vurgu yapan Yasemin, “Yatırım yapmaya ilk olarak 10 bin dolar gibi bir meblağ ile başladım. Elimde başka hiçbir şeyim yoktu. Var olan paramın azaldığı zamanlar da oldu, çoğaldığı zamanlar da. Bilinçli analizler ve al-sat işlemleri ile var olan paramı katladım ve katlamaya da devam ediyorum. Şu an kripto paradaki net varlığım 1 milyon dolar civarında. Yani, kripto para borsaları benim için bir umut oldu” diye konuştu.

“Elime geçen tüm parayı yatırıyordum”

Kripto para borsaları ile lise yıllarında tanıştığını söyleyen Muhammet, eline geçen tüm parayı kripto para borsasına yatırdığını belirterek, şu şekilde konuştu: “Okula giderken ailemden aldığım harçlık, günlük çalışmalarım sayesinde elime geçen günlük maaşım, her şeyi altcoin olarak tabir edilen kripto varlıklara yatırıyordum. Bir dönem büyük miktarlarda paralar kazanmıştım. Hatta kripto varlıklarını zamanında çekerek motor, araba gibi şeyler alan arkadaşlarım dahi oldu. Ancak ben her zaman piyasanın daha yukarı gideceğini düşünerek varlıklarımı bozdurmadım. En sonunda da bütün varlığımı kaybettim”.

Kendisine kaybettiren noktanın daha fazla kazanma hırsı olduğunu söyleyen Muhammet, “Bence kripto para borsalarına altına, dolara yatırım yapar gibi birikmiş paralarınızı yatırabilirsiniz. Ancak kolay para kazanma hırsı ile yapılabilecek bir iş değil. Kripto para benim için bir batak oldu” dedi.

0 yorum
3

Yorum Yapın